اهمیت بازرسی خاموش کننده های دستی

بازرسی خاموش کننده های دستی ( inspection) :
به معنای انجام هرگونه کاری است که طی آن فرآیند پایش، وارسی، بازدید و جستجو برای یافتن هرگونه نقص و کمبود در دستگاه انجام می شود. نتیجه بازرسی های دقیق و مطابق زمانبندی های خاص می تواند منجر به حصول یک ارزیابی دقیق از نحوه کارکرد خاموش کننده شود به گونه ای که کاربران خاموش کننده بتوانند با دستیابی به اطمینان لازم به خاموش کننده، برای زمان بروز آتش سوزی به آن تکیه کنند.
پاره ای از مشکلاتی که خاموش کننده ها با آن روبرو هستند:
خاموش کننده ها دستگاه هایی بسیار ساده و کاربردی و در عین حال بسیار حساس و پر اهمیت هستند. برخی خاموش کننده ها باید در فواصل زمانی مناسب شارژ شوند و برخی دیگر ممکن است در اثر تحمیل شرایط فیزیکی و شیمیایی خاص دچار آسیب دیدگی شوند. انجام بازرسی های توصیه شده در این فصل در شناسایی آسیب ها و مشکلات کاری خاموش کننده ها بسیار مهم است. مهمترین مشکلاتی که یک خاموش کننده می تواند با آن روبرو شود بدین شرح است:
1- بدون شارژ ماندن خاموش کننده
2- گذشتن از زمان استاندارد شارژ
3- انجام نشدن آزمون های سلامت دستگاه
4- زنگ زدگی در بدنه
5- ایجاد آسیب در بدنه خاموش کننده در اثر ضربه
6- ایجاد آسیب در بدنه خاموش کننده در اثر مواد شیمیایی
7- فاسد و سوراخ شدن شیلنگ خروجی خاموش کننده
8- وجود هرگونه شکستگی در قطعات خاموش کننده
9- از کار افتادن مانومتر ( فشارسنج ) دستگاه
10- از بین رفتن مقاومت اسمی بدنه سیلندر خاموش کننده در اثر ماندن در حرارت بالا
11- ترکیدگی در سیلندر یا کارتریج خاموش کننده
12- نصب در جای نامناسب
13- نصب در ارتفاع نامناسب
14- نصب در مکان نم دار و مرطوب
15- نصب در شرایط محیطی نامناسب
16- انسداد مسیر خروجی نازل خاموش کننده
17- آب بندی نبودن و وجود نشتی در خاموش کننده
18- نداشتن ضامن ایمنی (پین ایمنی)

بازرسی متفاوت:
خاموش کننده های آتش نشانی در هر مکان و محلی که نصب می شوند باید مورد بازرسی قرار بگیرند. برای انجام بازرسی، کاربر باید حداقل دانش در زمینه شناخت خاموش کننده را داشته باشد. خاموش کننده های دستی باید پس از هر مرتبه استفاده و به صورت دوره ای مورد بازرسی قرار گیرند. بازرسان خاموش کننده های آتش نشانی (بخصوص کلاس D ) باید علاوه بر بازرسی دستی، به روش پایش الکترونیکی (مانیتورینگ) در فواصل 30 روزه خاموش کننده ها را بازرسی کنند. بازرسان خاموش کننده های آتش نشانی (بخصوص کلاس D ) در صورتی که شرایط ایجاب نماید باید روزانه یا هفتگی خاموش کننده ها را مورد بازرسی قرار دهند.

ثبت بازرسی ها:
بازرسی خاموش کننده های دستی باید در یک برگه که به خاموش کننده متصل است به صورت کتبی ثبت شود (این ثبت شامل تمامی بازرسی ها می شود). پس از بازرسی باید تاریخ و نام شخص بازرس بر روی کارتکس ثبت شود. بازرسی های ماهانه و سالیانه نیز باید در همان ابتدا توسط بازرس ثبت شود. ثبت بازرسی ها باید شامل تمامی خاموش کننده های بازرسی شده باشد، به ویژه سابقه هر خاموش کننده ای که بر روی آن تعمیرات یا اصلاحات انجام شده است، باید ثبت شود. سابقه هر ثبت نیز باید برای حداقل 12 ماه در برگه ی ثبت سوابق باقی بماند و سپس در صورت نیاز بایگانی شود.

منبع: کتاب مقدمه ای بر خاموش کننده های حریق - مولفین: دکتر رضا غلام نیا- مهندس سیدهادی حجازی