سهولت، سرعت و دقت در تشخیص و تعیین محل وقوع حریق به ویژه ساختمانهای بزرگ، لزوم تقسیم بندی ساختمان به مناطق کوچکتر و مجزا را به وجود می آورد و مهمترین عوامل تعیین کننده مرزهای آن، کاربری، مساحت و بخش بندی های ضد حریق ساختمان است.
هر ساختمان میبایست به قسمتهای مختلف جهت تشخیص سریع حریق و اعلام آن تقسیم شود، تا بتوان بهوسیلهی سیستم، تشخیص و اعلام حریق را سریعتر شناسایی کرد. مثلا در هنگام مشاهدهی حریق میتوان با فشار شستی آژیر را به صدا درآورد. در صورتیکه زونبندی اجرا نشده باشد، اعلام با تاخیر و موجب سردرگمی و تشخیص اشتباه میشود.
تاثیر عوامل یاد شده در تعیین مناطق با رعایت موارد زیر میسر می گردد:
- هر طبقه ساختمان که بیش از 300 متر مربع باشد باید یک منطقه مجزا محسوب شود.
- حداکثر مساحت یک منطقه 2000 متر مربع است.
- اگر کل مساحت طبقات یک ساختمان 300 متر مربع یا کمتر باشد می توان آن را یک منطقه محسوب داشت.
- بخشبندی ضد آتش در ساختمان یکی از مهمترین شاخصه های تعیین مناطق است. بنابراین علی رغم مساحت می باید به آتش بندی فضاها نیز توجه داشت. در این حالت مرزهای منطقه تشخیص حریق محدود به مرزهای بخش بندی ضد آتش است. به همین دلیل پلکان، چاه آسانسور یا شفتهای دیگر که به وسیله دیواره های ضد حریق از فضاهای دیگر مجزا شدهاند میتوانند علی رغم مساحتی که دارند به عنوان یک منطقه در نظر گرفته شوند. بام ها نیز منطقه جداگانه ای محسوب می شوند.
- بنا به نحوه قرارگیری دیوارهای ضد حریق و فضاهای مجزا شده، مناطق ممکن است به صورت افقی (سطح طبقات) و یا عمودی (چاه آسانسور، پلکان و ...)تعریف شوند.
- حداکثر فاصلهی جستجو در یک منطقه نباید بیش از 30 متر باشد. منظور از فاصله جستجو، مسافتی است که برای یافتن و رویت محل حریق باید طی شود. از این رو در ساختمانهایی که دارای اتاق های متعدد هستند بهتر است در بالای درهای مشرف به راهروها، چراغ های نشانگر نصب گردد. در برخی ساختمان ها ممکن است نصب چراغ نشانگر با توجه به محدودیت فاصلهی جستجو موجب کاهش سطح مناطق و افزایش تعداد آنها گردد.
- مناطق را از نظر هم بندی و سیم کشی می توان به دو گروه منطقهی تشخیص و منطقهی هشدار تقسیم نمود. در منطقهی تشخیص، همبندی بین دتکتورها و شستی های اعلام حریق در سطح معینی که به عنوان یک منطقه تعریف شده است صورت می گیرد و به هنگام عمل نمودن یک شستی و یا فعال شدن یک دتکتور اتوماتیک، چراغ مربوط به همان منطقه و یا کد مربوط به همان دتکتور (در سیستم آدرس پذیر) در تابلوی کنترل مرکزی روشن میشود. در حالی که همبندی بین آژیرها و سایر هشدار دهندههای صوتی در عین حالی که ممکن است در یک منطقه انجام پذیرد، اما به هنگام فعال شدن میتواند چند منطقه مجاور و یا همه مناطق را شامل شود. بنابراین یک منطقه هشدار می تواند شامل چندین منطقهی تشخیص گردد.
- مناطق تشخیص، ورودیها و مناطق هشدار، خروجی های تابلوی کنترل مرکزی را تشکیل می دهند. یکی از عوامل مهم در تعیین مشخصات تابلوی کنترل مرکزی، تعداد مدارهای ورودی و خروجی است.
- عدم منطقه بندی صحیح و همچنین افزایش تعداد مناطق بدون پیروی از منطقی خاص، باعث سردرگمی و ابهام در تعیین محل حریق می شود
صماکو - صنعت محور ایمن اندیش
شرکت صماکو مجری خدمات آتش نشانی ، با اعتقاد به این که نیروی انسانی با ارزش ترین منابع و سرمایه در اختیار یک سازمان می باشد ، در راستای تحقق این آرمان ارائه خدمات مبتنی بر کیفیت بالا در توسعه پایدار ، برخورداری از محیط زیست سالم و ایجاد محیط کاری ایمن برای ذینفعان با سلاح دانش روز دنیا و اتکا به نیروی انسانی متخصص خود را متعهد به خدمت به آحاد جامعه میداند و در راستای ایمنی کشور گام به عرصه ای سخت و پر مسئولیت نهاده است.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت صماکو می باشد